Definition fra Psykoterapeutgruppen i Næstved

Parterapi
 
Sommetider udvikler samlivet i et parforhold sig ikke lige i den retning vi ønsker.
Vi får ikke altid sagt tingene på den rigtige måde, og små irritationer, der ikke får luft, kan udvikle sig til større konflikter.
Nogle gange kan vi miste nærværet overfor hinanden, og ende med at føle os ensomme i parforholdet. Oplevelsen kan blandt andet være at partneren har svært ved at give os det, vi længtes efter at få – f.eks. nærhed, sex, omsorg, tryghed eller følelsen af, virkeligt at være elsket og anerkendt for den man er, og ikke bare for det man gør.
 
Andre gange opdager vi, hvor forskellige vi egentlige er. Måske føler den ene sig for omklamret og savner frihed, mens den anden savner nærhed. Nogen har brug for at tale om alt, mens andre har brug for at kunne være “stille” sammen.
 
Måske er vi bare gledet ind i rollen som forældrer, og opdager at parforholdet er tømt for lidenskab, og i stedet er blevet et rutinepræget arbejdsfællesskab, hvor vi mere er samarbejdspartnere end elskende.
Disse, og mange andre forhold, kan være med til at føre parforholdet ud i jævnligt tilbagevendende kriser, medføre utroskab eller i sidste ende føre til skilsmisse, hvis man ikke får taget hånd om det i tide. Men heldigvis kan der gøres noget, hvis man er parat til at investere tid og ressourcer i det.
Og det er endu bedre, at arbejde med parforholdet, mens I stadig har lysten til at være sammen. Er I der, hvor den ene eller begge er på vej væk, er det et mere slidsomt arbejde at finde sammen igen. Parterapi er således en god investering, også i et velfungerende parforhold, hvor jeres ønske er at fortsætte en god udvikling sammen.
Vi kan hjælpe jer godt på vej, og give jer værktøjerne til at udvikle et mere kærligt, inspirerende og dynamisk parforhold. I et forløb, vil i arbejde på:
– at styrke jeres kommunikation
– at få større selvindsigt og indsigt i partneren
– at få mere fokus på gensidig anerkendelse
– at styrke evnen til at være nærværende
– at handle på måder der styrker trygheden og kærligheden i parforholdet.